×

Ocet jabłkowy – zastosowanie i działanie

Ocet jabłkowy jest produktem powstałym w wyniku dwukrotnej fermentacji jabłek lub soku jabłkowego.

Do zmiażdżonych owoców dodawane są drożdże, które na skutek zachodzących procesów fermentacji przekształcają jabłka w alkohol, czyli cydr, natomiast w wyniku kolejnej fermentacji powstaje ocet jabłkowy. Ocet ma bursztynowy lub słomkowy kolor, charakterystyczny kwaśny zapach i wyrazisty, kwaśno-owocowy smak. Na rynku dostępne jest wiele naturalnych octów jabłkowych. Warto zwrócić uwagę, by był on niefiltrowany, niepasteryzowany oraz najlepiej bez dodatku konserwantów i sztucznych barwników. Inną możliwością jest również samodzielne przygotowanie octu jabłkowego.

Jakie właściwości ma ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy jest niezwykle bogaty w witaminy A, C oraz z grupy B. Ponadto zawiera wiele składników mineralnych:

żelazo
miedź
wapń
potas
siarkę
krzem
magnez
fluor

W jego składzie znajdują się również pektyny, które regulują ciśnienie i poziom glukozy we krwi, kwas jabłkowy, beta-karoten, a także liczne antyoksydanty. Tak bogaty skład sprawia, że ocet jabłkowy pozytywnie wpływa na kompleksowe funkcjonowanie organizmu, dlatego znalazł wiele zastosowań w życiu codziennym. Przede wszystkim wiele korzyści przynosi picie rozcieńczonego octu przed posiłkiem – wspomaga odchudzanie, obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, poprawia stan skóry i włosów, wspomaga odporność i pamięć.

Ocet jabłkowy – zastosowanie i działanie

Zastosowania octu jabłkowego

Warto znać szerokie zastosowanie octu jabłkowego. Oto kilka przykładów, do czego może się przydać:

używany jest w kuchni jako dodatek do wielu potraw czy jako środek konserwujący do przetworów,
ma liczne właściwości lecznicze;

może być stosowany jako naturalny kosmetyk, składnik diety odchudzającej oraz jako środek do czyszczenia, wspomaga przemianę materii i reguluje trawienie, dlatego warto pić go przed posiłkiem. Ta właściwość obniża także apetyt, więc ocet jabłkowy można stosować przy odchudzaniu,

chroni przed nadciśnieniem i obniża cholesterol,

wspomaga walkę z problemami układu pokarmowego, radzi sobie z biegunką, zaparciami, zgagą czy refluksem,

łagodzi ból gardła, dzięki zawartym antyoksydantom świetnie sobie radzi z wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za procesy starzenia,

jest naturalnym probiotykiem – wzmacnia odporność organizmu oraz wspomaga leczenie infekcji grzybiczych, działanie antybakteryjne i odkażające sprawia, że rozcieńczony ocet jabłkowy może być stosowany jako tonik do twarzy,

pomocny w walce z problemami skórnymi i oznakami starzenia,

dodany do kąpieli ujędrni i wygładzi skórę, natomiast stosowany na włosy jako wcierka lub płukanka sprawi, że poprawi ich kondycję, nabłyszczenie, nadając im zdrowszy i bardziej błyszczący wygląd,

używany jako ekologiczny środek do sprzątania domu, odkamieniania czajnika oraz jako pułapki na owady, zwłaszcza muszki owocówki czy ziemiórki,

ocet jabłkowy dezynfekuje i łagodzi ukąszenia, dlatego może posłużyć jako pierwsza pomoc w przypadku ukąszeń czy wysypek.

Jak pić ocet jabłkowy?

Pijąc ocet jabłkowy przed posiłkiem, należy pamiętać, aby rozcieńczyć go w odpowiednich proporcjach: najczęściej stosowana dawka to 1-2 łyżki na szklankę wody. Można stosować go na czczo. Ponadto niezwykle ważne jest stosowanie zbilansowanej diety oraz codziennie przyjmowanie minimum dwóch litrów wody. Przeciwwskazaniem do picia octu jabłkowego może być ciąża, choroby żołądka i wątroby oraz niedobory potasu. Do negatywnych skutków picia octu można zaliczyć uszkodzenia szkliwa i próchnicę zębów, nudności i bóle brzucha oraz zgagę. Ocet może wchodzić w interakcje z przyjmowanymi lekami, dlatego warto skonsultować jego przyjmowanie z lekarzem.