Zatroszczenie się o odpowiednio zbilansowaną dietę to kluczowa kwestia, która pozwala na utrzymanie dobrego stanu zdrowia. Trzeba zadbać nie tylko o makroskładniki, ale również o mikroskładniki, często pomijane w planach żywieniowych. Ich przewlekły niedobór potrafi bowiem przyczynić się do powstania wielu schorzeń. Z tego powodu warto zdecydować się na dodatkową suplementację.
Suplementy z witaminą E – jak działają?
Wśród najpopularniejszych dodatków do żywności znajdują się oczywiście suplementy z witaminą E. Przyczynia się ona bowiem do:
-
spowolnienia procesów starzenia,
-
zachowania prawidłowej krzepliwości krwi,
-
zwiększenia wydolności mięśni,
-
wsparcia funkcjonowania wzroku,
-
poprawy stanu skóry (występuje m.in. w kremach),
-
utrzymania prawidłowego przebiegu ciąży.
Jak widać, omawiany mikroelement oferuje całkiem sporo interesujących benefitów. Kobiety muszą przyjmować 8 mg na dobę, natomiast u mężczyzn dawka wynosi 10 mg. Praktycznie nie da się przedawkować witaminy E, ponieważ jej potencjalny nadmiar jest metabolizowany, a następnie wydalany z organizmu.
Niedobory witamy E — jak im zapobiec?
Suplementy z witaminą E zapobiegają jej niedoborom, czyli sytuacji, gdy stężenie omawianego mikroelementu w organizmie jest zbyt małe. Charakterystyczne objawy wspomnianego stanu to:
-
anemia,
-
zmęczenie i drażliwość,
-
pogorszenie widzenia,
-
zmniejszona koncentracja,
-
podatność na infekcje,
-
zaburzenia neurologiczne,
-
wypadanie włosów,
-
bóle mięśniowe.
Warto wobec tego zrobić wszystko, aby uniknąć takiej sytuacji. Nie są to bowiem zbyt przyjemne dolegliwości. Suplementy z witaminą E mają przeważnie postać tabletek lub kapsułek, więc są łatwe do połknięcia. W przypadku małych dzieci doskonale sprawdzi się witamina w formie kropli.
Godne uwagi są nie tylko suplementy z witaminą E, ale również produkty spożywcze, które zawierają ten mikroelement. Mowa tutaj konkretnie o:
-
otrębach i płatkach owsianych,
-
rybach (makrela, łosoś, tuńczyk, mintaj, śledź),
-
drobiu (kurczak, indyk),
-
mleku i jego przetworach,
-
owocach (brzoskwinia, morela, czarna porzeczka),
-
warzywach (papryka, pomidory, szpinak, brokuły, brukselka, marchew).
Prawidłowo zbilansowana dieta w połączeniu z przemyślaną suplementacją potrafi zapewnić znaczącą poprawę stanu zdrowia. Jeżeli zadba się również o regularną aktywność fizyczną, to pomoże to wzmocnić układ krążeniowo-oddechowy, przyśpieszyć metabolizm, zredukować ryzyko nadwagi, a także zbudować zadowalającą kondycję.
Producenci witaminy E na rynku
Jest ich wielu, dlatego warto ostrożnie wybierać w ofertach. Na rynku znani są tacy producenci witaminy E, jak np. Avitale, oferujący naturalne witaminy w kroplach — tak samo, jak Aura Herbals, czy też Aliness, jedna z przodujących marek, jeśli chodzi o suplementy diety. Bardzo popularne są również produkty marki Solgar, oferującej suplementy z witaminą E w kapsułkach. Warto także zwrócić uwagę na witaminy Swanson oraz New Foods.