Podobnie jak płyty kuchenne, piekarniki można zasadniczo podzielić na gazowe lub elektryczne.
Piekarniki gazowe są najczęściej nieco tańsze w zakupie niż piekarniki elektryczne, chociaż mają pewne wady. Po pierwsze, będziemy potrzebowali źródła gazu, innym problemem może być nierównomierne rozprowadzanie ciepłą w komorze. Piekarniki elektryczne działają za pomocą elementów grzejnych umieszczonych na ścianach piekarnika. Te piekarniki są najbardziej popularną odmianą i zwykle mają znacznie więcej opcji gotowania potraw niż piekarniki gazowe.
Piekarniki elektryczne są najłatwiejsze w obsłudze, najłatwiejsze do czyszczenia, ponadto w przypadku modeli konwekcyjnych możemy uzyskać bardzo równomierne pieczenie potrawy. Piece konwencjonalne i konwekcyjne wyglądają tak samo, różnica między nimi polega na tym, że źródło ciepła w konwencjonalnym piekarniku jest stacjonarne, wznosi się od dołu. Ciepło z pieca konwekcyjnego jest wydmuchiwane przez wentylatory, dzięki czemu powietrze krąży wokół piekarnika. Oznacza to, że ciepło w piecu konwekcyjnym jest bardziej spójne.
Ogólnie rzecz biorąc, zależy to tylko od rodzaju i ilości gotowanej żywności, z pewnością ma to wiele zalet. Dzięki temu będziemy mogli równomiernie upiec drób, czy też szynkę.
W statycznym piekarniku powietrznym żywność należy umieszczać blisko środka, ponieważ dolna półka jest bardziej podatna na przypalenie. Podobnie, żywność umieszczona w pobliżu górnej części piekarnika często się przypala, ponieważ może się tam gromadzić rosnące ciepło. Piece konwekcyjne mają zarówno górne, jak i dolne źródła ciepła, aby zapobiec powstawaniu gorących punktów, a także trzecie źródło ciepła umieszczone z tyłu piekarnika w pobliżu wentylatora, aby zapewnić, że wentylator będzie nadmuchiwał gorące powietrze. Podobnie mogą działać komory fermentacyjne, gdzie będziemy przygotowywać pieczywo, w tym wypadku trzeba pomyśleć o jeszcze jednym czynniku, o wilgotności powietrza. Kiedy chcemy aby pieczywo odpowiednio i równomiernie rosło należy zadbać o właściwe warunki. W piecach tego rodzaju także trzeba zadbać o prawidłowe rozłożenie temperatury, ponieważ posiadają one często wiele półek na których znajduje się pieczywo. Jeżeli szukamy tego rodzaju urządzeń warto odwiedzić stronę: https://crispan.pl/komory-fermentacyjne/.