×

Przepis na idealną włoską pizzę

Pizza to jedno z ulubionych na całym świecie dań typu fast food. Ten pochodzący z Neapolu popularny placek pokryty pomidorowym sosem podbił serca wielu fanów włoskiej kuchni. Dzisiejsze rodzaje pizzy różnią się od pierwowzoru. Niezależnie jednak czy preferujemy pizzę na grubym cieście w amerykańskim stylu, czy włoskie, cienki placki, warto postawić na samodzielne przygotowanie tego dania. Poniżej przedstawiamy popularną metodę wyrabiania cienkiego, klasycznego ciasta we włoskim stylu.

Receptura na oryginalną, włoską pizzę na cienkim cieście

Oryginalna neapolitańska pizza opiera się na niewielu składnikach, podstawowe z nich to aromatyczny sos pomidorowy, świeże zioła oraz ser, najlepiej mozzarella. Wbrew pozorom do jej wykonania nie potrzebujemy pieca opalanego drewnem, ani też większych umiejętności, wystarczy odrobina czasu oraz chęci.

Sprężyste, elastyczne ciasto

Każda pizza Wrocław wymaga podstawy, jakim jest ciasto. Do wykonania cienkiego placka potrzebujemy 400 g mąki, 10 g świeżych drożdży, 2 łyżeczki soli, 180 ml ciepłej wody oraz ok. 30 ml oliwy z oliwek, bądź oleju roślinnego. Na początek przygotowujemy zaczyn, rozpuszczając drożdże w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru oraz kilku łyżek mąki. Powstałą mieszaninę odstawiamy na mniej więcej 20 minut, aż zacznie zwiększać swoją objętość. Po tym czasie dodajemy do niej resztę składników i wyrabiamy ciasto, do momentu aż stanie się miękkie i odpowiednio sprężyste. Później należy przełożyć je do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.

Perfekcyjny sos pomidorowy

Pszenny placek posmarować można gotową passatą, jednak najlepszy sos pomidorowy to oczywiście robiony samodzielnie ze świeżych pomidorów. Do jego wykonania potrzeba pięć większych pomidorów, które po uprzednim umyciu, należy przekroić na połówki, posypać pokrojonym w plasterki czosnkiem, podlać oliwą i włożyć do mocno nagrzanego piekarnika na ok. 40 minut. Następnie wyciągnięte z piekarnika pomidory przekładamy do garnka, w którym dusimy je jeszcze przez kilkanaście minut, dodając do nich odrobinę cukru, soli, pieprzu oraz świeżych ziół, takich jak bazylia i oregano. Gotowy sos blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji.

Pieczenie i kwestia podania pizzy

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwa, cienkie placki, po czym włożyć je do rozgrzanego w wysokiej temperaturze piekarnika. Pizzę poddajemy wstępnemu podpieczeniu na czas ok. 7 minut, po tym czasie smarujemy placek gotowym sosem pomidorowym, dodajemy wybrane przez siebie inne składniki i wkładamy z powrotem do piekarnika. Po 10 minutach wierzch pokrywamy mozzarellą i ostatni raz wkładamy pizzę na dosłownie kilka minut do piekarnika, do momentu rozpuszczenia się sera i wyraźnego zarumienienia się boków ciasta. Gotową pizzę przekładamy na duży talerz, kroimy na mniejsze kawałki koniecznie ostrym nożem. Podajemy ją z oliwą z oliwek oraz z pozostałym sosem pomidorowym.

Inne warianty smakowe

Klasyczna Margherita to idealna propozycja dla wegetarian. Fani kaloryczniejszych, mięsnych dodatków mogą równie dobrze do swojej pizzy wykorzystać oryginalną szynkę serrano, bądź inną dojrzewającą wędlinę. Inne znane dodatki na włoskiej pizzy to oliwki, karczochy, pepperoni, salami. Z rybnych dodatków najlepiej wybrać tuńczyka, sardynki bądź anchois. Popularnym serem dodawanym do neapolitańskiej pizzy jest również parmezan, który najlepiej sprawdza się jako posypana na sam koniec starta dekoracja. Fani świeżych ziół nie powinni rezygnować z obecności rukoli oraz listków bazylii, które nie tylko wpływają na walory smakowe pizzy, ale również stanowią barwną dekorację tego dania. Ciekawym dodatkiem do włoskiej pizzy może być również własnoręcznie wykonana oliwa z dodatkami, najbardziej aromatyczne odmiany to te ze świeżymi ząbkami czosnku, papryką oraz ziołami. Gotowe butelki takiej oliwy bardzo często spotkamy we wszystkich włoskich pizzeriach, ponieważ nie od dziś wiadomo, że prawdziwej, włoskiej pizzy nie podaje się w towarzystwie sosu czosnkowego na bazie śmietany i majonezu.