×

Jakie składniki zawierają produkty z moringą?

Organizm ludzki potrzebuje niezbędnych aminokwasów do prawidłowego funkcjonowania. Kwasy te nie mogą być syntetyzowane przez organizm ludzki i dlatego muszą być dostarczane przez żywność.

Świetnym sposobem jest suplementacja diety preparatami z moringą, która zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, a każdy z nich ma określone działanie. Fenyloalanina umożliwia komunikację komórek nerwowych, poprawia pamięć i zwiększa witalność. Leucyna w połączeniu z izoleucyną zwiększa czujność i utrzymuje poziom energii w organizmie. Metionina chroni nerki i utrzymuje paznokcie, skórę i włosy w dobrym stanie. Chroni również wątrobę i obniża poziom cholesterolu. Lizyna umożliwia produkcję kolagenu i pomaga kościom wchłaniać wapń. Reguluje również hormony, pomaga w produkcji przeciwciał i utrzymuje równowagę składników odżywczych. Izoleucyna utrzymuje zdrowie mózgu i poziom energii ciała. Walina pozwala umysłowi się zrelaksować i pomaga koordynować ruchy ciała. Treonina zapobiega gromadzeniu się tłuszczu w wątrobie. Odgrywa także przydatną rolę w trawieniu i ułatwia transport jelitowy. Tryptofan wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega bezsenności i może odgrywać rolę w zmniejszaniu migreny.

Pomaga również zmniejszyć zły cholesterol i może pomóc w zapobieganiu zawałom serca. Histydyna służy do regulacji reakcji alergicznych organizmu. Umożliwia także wytwarzanie czerwonych i białych krwinek, a także ochronę nerwów. Sproszkowane liście moringa zawierają również wiele ważnych witamin. Witamina A przyczynia się do wzrostu kości i pomaga wzmocnić układ odpornościowy, skórę i błony śluzowe. Witaminy z grupy B odgrywają ważną rolę w obniżaniu poziomu cholesterolu, w funkcjonowaniu mózgu i przekształcaniu żywności w energię. Witamina C odgrywa istotną rolę we wzmacnianiu układu odpornościowego, a także w ograniczaniu ilości wytwarzanych wolnych rodników. Witamina D jest niezbędna dla zdrowych kości i zębów. Witamina E oprócz ochrony błon komórek skóry chroni również krwinki czerwone przed utlenianiem. Witamina K odgrywa rolę w zdrowiu sercowo-naczyniowym, wzroście komórek i krzepnięciu krwi.